Jak se chránit proti rakovině kůže?

13. března 2021

V dnešním článku nebudeme řešit příjemné. Spíše poukážeme na smutnou realitu. Rakovina, toto slovo je děsivé i v psané podobě, natož pro někoho, kdo se s ní setká osobně. Tento celosvětový strašák si nevybírá a bere to nejdůležitější, zdraví a bohužel častokrát i život samotný. Naštěstí se proti němu umíme bránit včasným a pravidelným vyšetřením znamének.

Rakovina je u nás druhou nejčastější příčinou úmrtí, hned po chorobách srdce a cév. I když jde medicína stále dopředu, pořád platí jedno jisté, čím dříve se rakovina odhalí, tím vyšší je naděje na uzdravení.

Rakovina kůže

I rakovina kůže patří k velmi častým nádorovým onemocněním, protože na kůži vzniká velké množství různých druhů nádorů. Mnoho z nich je nezhoubných a způsobují pouze kosmetický problém, ale často se objevují i ty zhoubné.

Přitom samotný problém může začít i u původně neškodného mateřského znaménka. Na samotném znaménku není nic špatného, pokud je takříkajíc pod dozorem. Je normální se s několika už narodit, čím více jich ale člověk má, tím větší riziko rakoviny kůže vzniká.

Jak se chránit?

Velmi důležité je chránit svou pokožku před UV zářením. Jestli nebudete svá již existující znaménka chránit před sluncem vhodnou ochranou, snadno se stane, že se vyvinou do rakovinových lézí. Opálená pleť je sice krásná, ale pojďme se shodnout na tom, že nejdůležitější je, aby byla zdravá.

Hlavním ochranným faktorem je ale pravidelná kontrola. Někdo si řekne, že stačí pouhé domácí samovyšetření. Ano, máte pravdu. Můžete vypozorovat nepatrné změny ve tvaru, ale přesnou diagnózu vždy určí pouze odborník.

Věděli jste například, že jedním z nejnebezpečnějších typů rakoviny kůže, je melanom? A že v přibližně 30 % případů se vyvíjí z již existujícího mateřského znaménka? Proto radíme neriskovat a nechat se vyšetřit od profesionálů, protože 90 % případů melanomu je léčitelných, ale musí být odhaleny včas.

Přitom je to tak jednoduché. U nás vám provedeme důkladné vyšetření znamének dermatoskopem, který sleduje jejich rizikovost. Ošetření je zcela bezbolestné a umožňuje sledovat znaménka, jejich růst a při pravidelných návštěvách porovnávat vývoj v čase. Na vyšetření navazuje případné odstranění znamének a další doporučení.

Trocha času, o který díky návštěvě přijdete, se vám vrátí v nevyčíslitelné hodnotě. Budete vědět, že jste pro svoji pokožku a zdraví udělali to nejlepší, čímž byla snaha předejít rakovině kůže. A to je k nezaplacení.

nejnovější články

23.4.2024

10.4.2024

5.4.2024

6.3.2024

21.2.2024

štítky